• قالب پلاستیک چيست:
-
توسط
bariawbari
- 0 دیدگاهها
مقدمه– در هر توليدي ابزار توليد شرط لازم است ولي کافي نيست. قالب پلاستيک ابزار فلزي توليد محصول پلاستيکي است. که مواد پلاستيک در آن شکل ميگيرد.
مواد پلاستيک درون قالب پلاستيک شکل ميگيرد. لذا بتناسب نوع مواد و شکل محصول از تنوع زيادي برخوردار است.
در اين مقاله ما به فراخور عنوان فقط به معرفي اجمالي اکتفا کرده و توضيحات مشروح را به مقالات بعدي منتقل مينماييم.
بطور کلي پليمرهاي پلاستيک به دو دسته اصلي شامل ترموست (گرما سخت) و ترموپلاست(گرما نرم) تقسيم ميشوند. در سالهاي اخير گروه پليمري ديگري بنام رزين هاي چند جزيي به اين دو دسته اضافه شده که بدون نياز به گرما و طي فرايند شيميايي اجزا شکل ميگيرند. (هرچند که ممکن است از نظر بعضي از کارشناسان بعنوان پلاستيک دسته بندي نشوند).
قالبها نيز تابع اين دسته بندي هستند. بدين ترتيب که براي قالبگيري قطعات ترموست، قالب مجهز به تجهيزات گرمايشي پخت. و براي قالبگيري قطعات ترمو پلاست، قالب مجهز به سيستم خنک کاري است.
پارامتر مهم بعدي در دسته بندي قالبها، تابعيت از فرم محصولات است. و مهمترين دسته ها در قالبهاي ترموپلاست اينها هستند: قالبهاي تزريقي، قالبهاي بادي (و ترکيب تزريق و باد)، قالبهاي وکيوم فرمينگ، قالبهاي اکسترود، قالبهاي روتيشن.
نکته قابل ذکر اينکه هر دسته به فراخور الزامات فرمي و کيفي محصول، خود به واحدهاي کوچکتري تقسيم ميشود. که شما بعنوان توليد کننده يا محقق لازم است اطلاعات کافي از آن داشته باشيد.
عنوان بندي: ما در اين مقاله تابع مقدمات فوق و عناوين مورد استفاده بدين شرح است:
1– قالبهاي ترموست (که با توجه به شهرت باکاليت با اين نام شناخته ميشوند)
2- قالبهاي ترمو پلاست (که بتناسب محصول به زير شاخه هاي زير تقسيم ميگردد):
الف- قالبهاي تزريق (که با توجه به مکانيزم خروج قطعه به : پران ميله اي / / پران بادي / / بوش پران يا پران آستيني / / کف پران / / کج پران / / کشويي و از نظرمسير و نحوه ورود مواد به حفره به: راهگاه گرم / / راهگاه سرد ( راهگاه مستقيم / / راهگاه سوزني / / راهگاه تونلي / / راهگاه مخفي )) تقسيم ميشوند.
ب- قالبهاي بادي
ج- قالبهاي اکسترود
د- قالبهاي وکيوم فرمينگ
ه- قالبهاي روتيشن
1- قالبهاي ترموست يا باکاليت:
قالب ترموست با توجه به فرم محصول و نيز مواد اوليه ميتواند يا انتقالي باشد.
در روش فشاري پودر يا خمير خام درون حفره (ماده) قالب قرار گرفته و قسمت سنبه (نر) قالب بروي آن فشار مياورد. و مواد تحت فشار و حرارت قالب پخته شده و پس از باز شدن قالب توسط مکانيزم پران به خارج هدايت ميشود.
روش ديگر روش انتقالي است که در اين روش حفره ها بدور يک سيلندر با حجم مناسب چيده شده و مواد اوليه داخل سيلندر قرار ميگيرد. سپس قالب جفت شده و پيستون (توسط جک هيدروليک زير پرس) مواد را با فشار از داخل سيلندر و از مسير راهگاه بداخل حفره منتقل نموده و تحت دما و فشار، پخت انجام شده و در نهايت پس از باز شدن قالب قطعات بکمک سيستم پران از قالب خارج ميگردد. از اين رو براي اين توليد الزاما از پرس هيدروليک عمودي با مکانيزم جک پران از زير استفاده ميشود.
با توجه به خورندگي فيزيکي و شيميايي مواد ترموست، الزامي است که قالبهاي آنها از سختي و آناليز مناسب برخوردار باشد. و از آنجا که اکثر فولادها در دماي پخت ترموست سختي خود را از دست ميدهند، لذا لازم است که از فولادهاي گرمکار براي ساخت اين قالبها استفاده نماييم. معروفترين و مناسب ترين فولاد براي ساخت قالب ترموست، فولادهاي 1.2344 و 1.2510 ميباشد.
هزينه ساخت قالب ترموست: الزام استفاده از فولادهاي مرغوب و گران قيمت با حجم بيشتر (بدليل نياز به تامين فضاي مواد خام)، الزام سخت کاري و کروماته يا نيتروره، الزام ماشينکاري مجددو پوليشکاري فولاد قالب پس از سختکاري، الزام استفاده از اجزا استاندارد گرمکار، هزينه سيستم گرمايش و عايق بندي قالب، عدم امکان استفاده از فنر بدليل گرما که موجب محدوديت در اجراي مکانيزمها ميشود و تخصصي بودن ساخت و توليد با اين قالبها موجب شده قيمت اين قالبها در شرايط مشابه با قالبهاي تزريق پلاستيک تا دوبرابر بيشتر باشد.
زمان ساخت قالب ترموست: جهت رفع تابيدگي ناشي از سختکاري، قالبهاي ترموست نياز به ماشينکاري مجدد بر روي ماتريال سخت شده دارد. ماشينکاري بر روي فلز سختکاري شده عموما توسط دستگاه اسپارک انجام ميشود. اين نوع ماشينکاري ( که توسط تخليه الکتريکي بين نمونه مسي و کويته قالب انجام ميشود) نيازمند مدل سازي و زمان طولاني براي اجرا است. همچنين پوليش سطح سخت شده به مراتب زمانبر تر از سطوح با سختي کمتر است. لذا زمان ساخت نسبت به قالبهاي تزريق طولاني تر است.
دوام قالبهاي ترموست: با توجه به سايندگي اکثر مواد اوليه (پودرها، الياف فايبرگلاس) و نيز دماي کار بالا و فشار زياد مورد نياز براي توليد قطعات. حتي با وجود رعايت الزامات ساخت استهلاک قالبهاي ترموست بالا است.
لذا با توجه به عموم مسايل فوق و نيز پيشرفتهاي علم متالوژي، امروزه ترموستها جايگاه خود را بمرور در صنعت از دست داده و با ترموپلاستها و رزينها جايگزين ميشوند. ولي در نقيض اين مطلب بدليل برخي مزاياي بهداشتي و خواص فيزيکي کاربردهاي جديدي براي آنها تعريف شده. نمونه اي از اين کاربردها فريم و درب توالتها فرنگي ملامينه است که حتي با قيمتهاي خيلي بالا در بازار جايگاه بسيار درخوري پيدا کرده اند.
2- ترموپلاستها: